Boren naar water

Bijna klaar om te beginnen met boren...Vandaag is er naar water geboord en gelukkig is het, zoals verwacht, op ongeveer 24 m diep gevonden. Het boren zelf duurde maar ongeveer 5 uur. Leuk om te zien wat voor machine er gebruikt werd (zie foto's). Later reed het gevaarte gewoon over de weg naar huis (of opslag).

Tijdens het boren wordt het boormateriaal met behulp van water, in het speciaal aangelegde kanaaltje (zie foto) afgevoerd en dan door een van de mannen af en toe uit het kanaaltje geschept. Dat leverde ook een goed beeld op van door wel lagen (klei en zand) de boor heen ging (zie foto's). Uiteindelijk in de grindlaag kan dan het water gevonden worden.

Na het boren tot de juiste diepte wordt er eerst een gepreforeerde buis (4 inch) ingebracht waaraan steeds nieuwe gesloten buizen worden bevestigd. Zo ontstaat er dus een mooi kanaal waar later de pomp in naar beneden kan worden gelaten en het water omhoog kan worden gebracht.

Na het inbrengen van de buizen wordt de ruimte om de buis heen afgevuld met een soort klein grind. Dit verankerd de buis ook meteen.

Is het een auto of boormachine?Het boormateriaal wordt uit het kanaaltje geschept

Klei laag voorbeeldDe geperforeerde buis is klaar om gekoppeld te worden.

Meer foto's zie je hier.

6 Reacties

Voeg toe →

leuk verhaal, en mooie foto’s.
Wij wonen zelf ook in Thailand en ik als ik zo vrij mag zijn, wat zijn toen de totale kosten van de waterput geweest?
Wij zijn namelijk ook geintereseerd om een put te laten slaan.En komt er nog steeds water uit de bron?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord.
Groetjes van Andre en Silvie
uit: Sam roi yot, Prachuabkhirikan

De kosten van de put zijn erg afhankelijk van de grond waar geboord wordt en ook hoe diep je de put wilt hebben. Hoe dieper de put hoe zuiverder het water en is de kans kleiner dat ie ooit zonder water komt te staan.

Onze put was maar rond de 30 meter maar we hebben er nooit problemen mee gehad. Zorg wel dat je er een goed pomp in hangt want het is niet handig als je die steeds moet wisselen. Dat is een heel karwei, zeker als de put dieper is. Bij ons waren de kosten rond de 35000 TB (ongeveer 4 jaar geleden).

Let wel op want er zijn ook bedrijven die altijd geld rekenen ook als ze geen water vinden bij het boren, dan moet je dus voor iedere poging betalen.
Wij hebben er een pomp van Goulds Pumps, Model: 16GSZ15M en een motor van: Franklin Electric, Model: 2243501903, 1 phase, 1.1Kw – 10.0 A, 2875 rpm, 1.5 HP. Kosten ongeveer 12000 TB (ongeveer 4 jaar geleden).

http://www.franklin-electric.com/CatalogSubmersible/SectionViewGeneral.aspx?SectionId=1

http://www.franklin-electric.com/CatalogSubmersible/MotorViewDetail.aspx?MotorId=95

De geeft ongeveer 100 l/min, dus je moet de buizen naar de tank wel goed vast zetten en lijmen. Maar er zijn tegenwoordig van Franklin ook pompen die je direct aan je huisleiding kan zetten en een constante druk leveren.

Nog een tip: Let wel op dat ze daadwerkelijk de aarde draad aan de pomp bevestigen. Bij ons hadden ze die gewoon weggelaten. Zij vonden dat als ie in het water hangt er voldoende aarde is, maar je kan maar beter zeker zijn, mocht ie toch nog eens droog staan dan zou er geen aarde zijn op de pomp en staat je waternet onder spanning via het water in de buizen.

De aansluiting voor het zwembad is gereed zie ik. Ik begrijp uit eerdere verhalen dat het water niet geschikt is voor consumptie? Maar zwemmen zal toch wel lukken?

Ik heb ooit in Zevenhuizen bij een bedrijf gewerkt waar ik precies dezelfde blauwkleurige pvc-buizen moest flenzen, die dan gebruikt gingen worden voor waterputten. De onderste buis had allemaal sleufjes ingezaagd, ongeveer 5 a 6 cm lang, over de hele lengte en rondom. Daar kwam een doppie op, en een paar door mij van kraag voorziene dichte buisjes. Pompderop en koffie zetten.

Geef een antwoord