Ik ben best tevreden met mijn MacBook Pro behalve dat de snelheid nogal eens in kan zakken bij de wat zwaardere taken. Dit komt doordat Apple verzonnen heeft dat het slim is om de processorsnelheid te verlagen als deze wat warmer wordt. En aangezien de interne ventilator niet altijd de CPU maximaal koel kan houden leek het mij een goed idee om een extra koeling te regelen…

Als je dan net als ik de MacBook Pro meestal gebruikt in ‘clamshell’ mode (dus dicht geklapt) met externe beeldscherm(en) dan kom je al snel uit bij de zeer mooie Svalt koeling, die toch ook wel aardig prijzig is (USD 149-249). Dus dan maar aan de slag om zelf een goede MacBook Pro koeling te bouwen. Natuurlijk moet je eerst testen hoe je zoiets kunt maken en of het werkt…

Proof of concept: De beta koeler test

De eerste opzet was een oude kunststofdoos met daarin een sleuf gemaakt en een oude computer ventilator van 100 x 100 mm ( die nogal wat herrie maakt), zie afbeeldeing. Maar het concept is getest en het werkt best redelijk. CPU blijft nu best aardig koel zo ergens rond de 60 graden bij redelijke zware werk belasting. Bij uitzetten van de externe ventilator moest de interne ventilator van de MacBook Pro weer aan de slag om het net onder de 75 graden te houden.

Tip! Voor de MacBook interne temperatuur monitoring is de command line tool ‘iStats’ erg handig om te hebben.

Nu het concept heeft bewezen te werken ging ik op zoek naar een kleine ventilator met voldoende luchtverplaatsing (> 6m3) en zo min mogelijk geluidsproductie (< 15dBa). Dan kom je al snel uit op de Noiseblocker BlackSilentFan XM2. Een prettige kleine stille ventilator die ook nog eens niet duur is.

 

Verdere uitvoering koeling systeem voor MacBook Pro

In een schets had ik reeds bepaalt hoe het er ongeveer uit moest zien. Gelukkig waren er hier nog wat materialen voorhanden, zoals: stukje MDF van 12mm dik, wat cel rubber, spuitbus zwarte verf en natuurlijk voldoende gereedschap om wat te knutselen. Daarnaast waren er uiteindelijk 2 Noiseblocker BlackSilentFan XM2 nodig voor het beste resultaat.

Voortaan dus lekker snel werken met een koele MacBook Pro.

Update:
Na toevoegen van de missende tweede ventilator zijn er fijne temperatuur resultaten, daardoor dus ook meer CPU snelheid bij hoge belastingen van de processor.

CPU temeratuur bij zware belasting en toch koel