Bouw je eigen PiHole op een Raspberry Pi Zero 2W om in het thuis netwerk alle advertenties te verminderen. Totale kosten Pi Zero 2W, behuizing met ethernet, voeding en SD kaart ongeveer 60 Euro.

Als je een beetje bewust bent van alle privacy issues en de tracking van jouw internet bewegingen dan is een optie als een PiHole best een handige aanvulling. Als je het echt goed wilt aanpakken is er natuurlijk veel meer nodig dan alleen een PiHole, maar dat is iets voor in een volgend blog bericht. Ik zal dan aandacht besteden aan een router met vpn, Wireguard en AdGuard.

Wat heb je nodig?

  1. Raspberry Pi, ik heb de kleine RPI Zero 2W gebruikt (laag stroom gebruik en goedkoop). Je kan natuurlijk ook een andere Raspberry Pi gebruiken.
  2. Behuizing met ingebouwd ethernet aansluiting (Bij een pi zero deze heeft namelijk geen fysiek etehrnet aansluiting). Ik heb deze uitgekozen: Ethernet / USB HUB BOX voor Raspberry Pi Zero
  3. Download het Raspberry Imager programma
  4. SD kaart minimaal 8Gb

Hoe maak ik de PiHole gebruiksklaar?

  1. Gebruik de Raspberry Imager om een SD kaart voor te bereiden. Voor de Pi Zero 2W kies je voor een installatie van bijvoorbeeld een OS 64 bit legacy no desktop.
    De stappen in de Imager wijzen vanzelf de weg. Ik gebruik meestal een OS versie zonder desktop en benader de PI alleen via de terminal of de ingebouwde UI van de PiHole. Het is wel handig om te weten dat je een aantal zaken ten aanzien van de systeem instellingen kan maken als je kijkt onder ‘geavanceerd’ van de Imager app. Zoals bijvoorbeeld het koppelen van de ssh key bestanden van jouw computer om later in te loggen op de RPI.  Geef je de RPI ook een host name mee, dan kun je hem later makkelijk oproepen in de browser of via ssh, zoals bijvoorbeeld pihole.local
  2. Als je de RPi en het doosje met ethernet hebt samengesteld is het tijd om de SD kaart aan te brengen.
  3. Sluit de RPI ook met de ethernet kabel aan op jouw lokale netwerk.
  4. Sluit nu de voeding aan en wacht een tijdje tot de RPI is opgestart.
  5. Als het opstarten klaar is kun je de PiHole benaderen via de browser met de hostname (pihole.local) of het ip adres.
  6. Het is wel belangrijk om de RPi een vast ip adres te geven in jouw router. Dit heb je namelijk nodig om later de DNS server aan te passen die jouw router gebruikt.
  7. Als je kan inloggen op de PiHole installatie kun je beste nog wel wat zaken instellen. Dit is een goed artikel om dan te lezen.
  8. Out off the box werkt de PiHole ook al, maar het is goed om te kijken om extra addlijsten toe te voegen. Even zoeken op internet geeft je vast veel tips. Of bekijk dit artikel.
  9. Als alle werkt zul je in jouw thuis router een aanpassing moeten maken. De gebruikte DNS instelling moet worden aangepast naar het ip adres van de PiHole installatie. Staat jouw thuis router op de instelling ‘via ISP’ kies dan voor ‘handmatige configuratie’ en vul het ip van de PiHole in.
  10. Als alles goed werkt zul je zien dat er verkeer zichtbaar is zoals op plaatje nummer 3 hier boven.

Jouw netwerk is nu een meer privacy vriendelijk geworden voor slechts 60 Euro met een Raspberry Pi.