Hier in Thailand is er in het dagelijks leven weinig te merken van de overname van de macht door het leger en nationale politie. De mensen geven water, eten en bloemen aan de soldaten die vooral in Bangkok bij de regeringsgebouwen aanwezig zijn.

leftDe koning heeft overleg gehad met de legertop en hij zegt dat het zo goed is, dus dan is het goed vinden alle mensen.

Ondertussen wordt het Thaksin-netwerk langzaam opgerold en komen er steeds meer misstanden aan het licht die de ex-PM op zijn geweten heeft. Zo is er geld dat door derden aan de Tsunami slachtoffers is toegezegd verdwenen en/of op verkeerde plekken terecht gekomen en zitten een groot aantal echte slachtoffers nog steeds zonder huis of boot.
Vele Thaksin-medewerkers worden opgeroepen om ondervraagd te worden door een comite dat is samengesteld door leger en politie om de corruptie van mensen in het Thaksin netwerk te onderzoeken.

De koning kan nu weer gewoon gebruikmaken van het paleis in Bangkok dat lange tijd door de ex-PM afgeluisterd werd, waardoor de koning zich voornamelijk in het paleis bij de kustplaats Hua-Hin moest ophouden om zich vrij te kunnen onderhouden met zijn medewerkers, familie en anderen.
In de loop van de tijd verwacht ik dat er nog vele onsmakelijke praktijken van de fijne ex-PM naar boven zullen komen.

De berichten in de media dat de buitenlandse nieuwszenders als BBC World en CNN hier een tijd geblokkeerd zouden zijn, door het leger, zijn niet waar. Wij konden ze hier in Chiang Mai gewoon ontvangen, misschien dat ze in Bangkok wel geblokkeerd waren.

Net als alle Thaise mensen moeten we afwachten wat de toekomst zal brengen. Binnen 2 weken zou er een burger-regering moeten zijn aan wie de macht dan wordt overgedragen. In het algemeen hebben de mensen duidelijk vertrouwen in de koning en de huidige interim regering.

Dat Thaksin zich nog zal laten zien in Thailand lijkt mij sterk. Momenteel wordt er door de interim regeing sterk overwogen om alle tegoeden van hem en zijn familie te bevriezen.